ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΛΩΠΕΚΙΑ (ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ)

Στον κύκλο της τριχοφυίας διακρίνονται 3 στάδια:

1. ΑΝΑΓΕΝΕΣ: Η τρίχα σχηματίζεται μέσα στον θύλακα της(φάση ανάπτυξης).

Διαρκεί 4-6 χρόνια.

2. ΚΑΤΑΓΕΝΕΣ: Η τρίχα προετοιμάζεται να περάσει στο στάδιο της παρακμής.

Διαρκεί περίπου 15 ημέρες.

3. ΤΕΛΟΓΕΝΕΣ: Η τρίχα παρακμάζει και πέφτει.Διαρκεί 4-6 μήνες.

ΑΝΑΛΟΓΙΑ  ΤΩΝ  ΤΡΙΧΩΝ  ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ  ΣΤΑ 3 ΣΤΑΔΙΑ

ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΤΗΣ ΤΡΙΧΟΦΥΙΑΣ

ΑΝΑΓΕΝΕΣ ...................... 85%

ΚΑΤΑΓΕΝΕΣ ....................... 1%

ΤΕΛΟΓΕΝΕΣ ....................... 14%



 

 

 

 



 

ΠΥΚΝΌΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΡΙΧΩΝ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ (ΚΑΤ ΑΝΑΛΟΓΙΑ)

ΝΗΠΙΟ 1000 τρίχες/cm2

EΦΗΒΟΣ 700 τρίχες/cm2

ΕΝΗΛΙΚΟΣ 600 τρίχες/cm2

ΥΠΕΡΗΛΙΚΟΣ 300 τρίχες/cm2

 




 



 


Η ανδρογενετική αλωπεκία (κοινώς  φαλάκρα)

Ονομάζεται έτσι επειδή σχετίζεται με  τα ανδρογόνα (ορμόνες)  και  την  κληρονομικότητα.

Η διάγνωση της βασίζεται περισσότερο στη μείωση της πυκνότητας των τριχών και λιγότερο στην απόπτωση των τριχών. Ο αριθμός των τριχών μειώνεται σε ποσοστό περίπου 5% ετησίως.  Εμφανίζεται στους άνδρες σε ποσοστό άνω του 50% έως την ηλικία των 50 ετών. Στις γυναίκες η συχνότητα κυμαίνεται από 3-6% στις ηλικίες κάτω των 30 ετών και 29-42%  στις ηλικίες 70 ετών και άνω. Η απώλεια μαλλιών είναι μια φυσική διαδικασία.Το 90% των μαλλιών μεγαλώνει περίπου 1-1,5 εκ. το μήνα και συνεχίζει για 2-6 χρόνια. Όταν τελειώνει η φάση της ανάπτυξης ξεκινάει μια περίοδος ανάπαυλας και μετά πέφτει,αποβάλλεται. Κατά μέσο όρο 5-150 τρίχες χάνονται καθημερινά, αλλά οι περισσότερες ξαναμεγαλώνουν, επειδή ο  θύλακας  παραμένει  και  αν  λάβουμε υπόψη ότι ένα τυπικό κεφάλι ενήλικα έχει περίπου 1.000.000 τρίχες(ανάλογα με την κληρονομικότητα) δεν είναι και μεγάλη απώλεια.

Ανδρογενετική αλωπεκία

Άνδρας


 

Γυναίκα

 




Παράγοντες που ταλαιπωρούν ή καταστρέφουν τα μαλλιά

Αλωπεκία απο έλξη Τριχοτιλλομανία

 Στην αλωπεκία από έλξη έχουμε τριχόπτωση λόγω καθημερινής έλξης των τριχών που σχετίζεται με τον τύπο του χτενίσματος  (π.χ.αλογοουρά), η οποία όταν είναι προχωρημένη δυστυχώς δεν είναι αναστρέψιμη. Η τριχοτιλλομανία είναι μια αυτοπροκαλούμενη τραυματική αλωπεκία.

  • Κάτω από ακραίες συνθήκες, βλαπτικοί παράγοντες μπορεί να αποδειχθούν: ο ήλιος, ο άνεμος, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, το χλωριωμένο νερό της πισίνας, το άγχος, η κακή διατροφή κ.α. Συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες(χορτοφαγία) ή εξαντλητικές δίαιτες έχουν ως αποτέλεσμα την μειωμένη πρόσληψη σιδήρου(Fe) που οδηγεί σε χαμηλή αιμοσφαιρίνη(Hb). Αν στα παραπάνω προσθέσομε και την ανεπαρκή πρόσληψη πρωτεινών (λόγω της δίαιτας) εξηγείται καλύτερα η τριχόπτωση που παρατηρείται στα άτομα αυτά. Συνιστάται η αποφυγή λήψης συμπληρωμάτων διατροφής μέχρι να γίνει ο απαραίτητος βιοχημικός έλεγχος, γιατί τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα (πολλά από τα οποία περιέχουν σίδηρο) μπορεί να δώσουν ψευδή εικόνα των παραπάνω  παραμέτρων(Fe, Hb κ.λ.π.)
  •      Φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση: αντιπηκτικά, αντιθυρεοειδικά, αντιεπιληπτικά, ψυχοτρόπα, αντικαρκινικά, ρετινοειδή, β-αναστολείς, αντισυλληπτικά (όσα περιέχουν προγεστίνες με ανδρογενετική επίδραση), αναστολείς ΜΕΑ, αντιαρρυθμικά, αντιλιπιδαιμικά, ανοσορυθμιστικά
  •       Για να πετύχει η περμανάντ ή η τριχοβαφή χρειάζεται να καταστραφεί εν μέρει το περιτρίχιο ώστε να μπορεί να εισχωρήσει η λοσιόν της περμανάντ ή της βαφής. Έτσι τα μαλλιά που έχουν υποστεί χημικές επεξεργασίες δεν έχουν ποτέ την απαλότητα των «παρθένων» μαλλιών. Οι χημικές ουσίες εισχωρούν βαθύτερα στο περιφερικό τμήμα της τρίχας λόγω μεγαλύτερης καταστροφής του περιτριχίου. Ένας καλά ενημερωμένος αισθητικός/κοσμετολόγος το γνωρίζει αυτό και εφαρμόζει τις χημικές ουσίες πρώτα στις ρίζες και κατόπιν αραιώνει το προιόν πριν εφαρμόσει το διάλυμα στα περιφερικά τμήματα των τριχών.
  •       Το αλάτι της θάλασσας σκληραίνει τα μαλλιά με αποτέλεσμα να σπάνε πιο εύκολα. Συνεπώς πρέπει να ξεπλένονται με καθαρό νερό αμέσως μετά το μπάνιο στην θάλασσα.
  •       Τα καπέλα ή τα κράνη ασκούν πίεση στα μαλλιά και κατά συνέπεια προκαλούν λέπτυνση των τριχών, δεν ευθύνονται όμως για την κοινή φαλάκρα.

Τι επιτρέπεται

  • Δεν υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά την συχνότητα του λουσίματος
  • Μπορείτε να χρησιμοποιείτε με ασφάλεια(αλλά χωρίς υπερβολές) σπρέϊ χτενίσματος, ζελέ, ή αφρό φορμαρίσματος των μαλλιών.                                       
  • Η  περμανάντ  διευκολύνει  τα  ίσια  μαλλιά  να  διατηρούν  τη σγουρή  μορφολογία  τους  για μακρύτερο  διάστημα και  έτσι να αποφεύγεται η συχνή διαδικασία  του σεσουάρ (μιζανπλί) που   τα αφυδατώνει.    
  • Επιτρέπονται οι καθιερωμένες κοσμητικές διαδικασίες: χρήση σεσουάρ, κρεπάρισμα μαλλιών, βούρτσισμα, τριχοβαφές, περμανάντ ή ίσιωμα μαλλιών  (80% των γυναικών με φυσικά κατσαρά μαλλιά επιθυμούν τα ίσια και αντιστρόφως), ανταύγες, ολική λεύκανση (de capage).Όταν όμως γίνονται κατά τρόπο υπερβολικό ή λαθεμένο από όχι καλά ενημερωμένους κομμωτές-τριες και δεν χρησιμοποιούνται προιόντα άριστης ποιότητας πιθανότατα θα βλάψουν την δομή της τρίχας και ενδεχομένως και την ακεραιότητα του δέρματος του τριχωτού της κεφαλής

Πως πρέπει να φροντίζετε τα μαλλιά σας

  

  • Το  λούσιμο πάντα πρέπει να γίνεται με χλιαρό νερό(όχι πολύ ζεστό), μικρό όγκο αφρού, άφθονο ξέβγαλμα(τα μαλλιά να τρίζουν μετά απ αυτό)
  • Άτομα με πλούσια κατσαρά μαλλιά χρειάζονται οπωσδήποτε σαμπουάν conditioner (μαλακτικό), επειδή διευκολύνεται έτσι το κτένισμα τους. Όσοι έχουν αυξημένη λιπαρότητα-σμηγματορροική δερματίτιδα-απλή πιτυρίαση στο τριχωτό κεφαλής να αποφεύγουν να εφαρμόζουν το μαλακτικό στις ρίζες των μαλλιών.
           Γυροειδής αλωπεκία
 
  • Όσοι έχουν αραιά-λεπτά μαλλιά πρέπει να τα κόβουν κοντά (τα κοντά μαλλιά φθείρονται λιγότερο). Όμως να ξεκαθαρίσομε ότι το κοντό κόψιμο δεν δυναμώνει την τρίχα.
  •     Όταν σκουραίνετε το φυσικό χρώμα των μαλλιών προκαλούνται λιγότερες βλάβες από ό,τι όταν το ξανοίγετε. Το ξάνοιγμα του χρώματος των μαλλιών απαιτεί μια διαδικασία αποχρωματισμού, μετά την οποία ακολουθεί μια διαδικασία βαφής. Αυτή η αποτελούμενη από 2 βήματα διεργασία είναι περισσότερο επιζήμια από την απλή βαφή των μαλλιών. Να διατηρείτε το χρώμα των μαλλιών όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο φυσικό τους χρώμα. Οι εντυπωσιακότερες χρωματικές αλλαγές θα έχουν ως αποτέλεσμα περισσότερες βλάβες τριχών και περαιτέρω εξασθένησή τους.
  •     Επειδή η περμανάντ είναι πιο καταστρεπτική από το βάψιμο, μπορούμε να ελαχιστοποιήσομε τις βλάβες των τριχών δημιουργώντας χαλαρές μπούκλες. Αυτό επιτυγχάνεται με το χαλαρό τύλιγμα των μαλλιών σε μεγαλύτερα ρόλεϊ (μπικουτί), πράγμα που περιορίζει τον αριθμό των δισουλφιδικών δεσμών που σπάνε και ανασχηματίζονται κατά την διαδικασία της περμανάντ.

Αποφεύγετε

1) να βουρτσίζετε τα μαλλιά σας πολύ ζωηρά, ιδίως ι όταν είναι βρεγμένα. Σ ένα ζωηρό βούρτσισμα χάνονται χάνονται από σπάσιμο περίπου 80 τρίχες.

Αλωπεκία σε μυκητίαση του τριχωτού κεφαλής

2) να κάνετε δυνατό μασσάζ στο δέρμα του τριχωτού κεφαλής, καθώς αυτό προκαλεί αυξημένη παραγωγή σμήγματος και σπάσιμο των τριχών.

3) όσο είναι δυνατόν το σεσουάρ(πιστολάκι) ή χρησιμοποιήστε το σε χαμηλή ταχύτητα και από απόσταση 30cm.

4) το κτένισμα  με  μορφή  κότσου-αλογοουράς ( το τράβηγμα  εξασθενίζει  τις   τρίχες    και

    και   προοπτικά  οδηγεί  σε   τριχόπτωση)

5) να βάφετε τα μαλλιά σας, λίγο πριν την περμανάντ. Επομένως προηγείται η περμανάντ και μετά από 10 ημέρες τουλάχιστον ακολουθεί το βάψιμο.

Ενημέρωση για την θεραπεία της αλωπεκίας

Το τοπικό διάλυμα μινοξιδίλης ( Regaine,  Hairway,  Botafex,  Axelan )   ενδέχεται     να  προκαλέσει αρχικά αυξημένη απώλεια τριχών κατά τις 2-4 πρώτες εβδομάδες από την εφαρμογή της θεραπείας και η οποία μπορεί να διαρκέσει για λίγους μήνες. Η προσωρινή αυτή απώλεια  τριχών αυτοπεριορίζεται με τη συνέχιση της θεραπείας και δεν πρέπει να συνιστά λόγο ανησυχίας.