ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΡΟΔΟΧΡΟΥΣ ΝΟΣΟΣ

 
 
 
 

Tι είναι η ροδόχρους νόσος και πως αντιμετωπίζεται

Η ροδόχρους νόσος (rosacea[Λατ.] = αυτό που μοιάζει με ρόδο) είναι μια συνηθισμένη δερματοπάθεια του προσώπου που χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, ευρυαγγείες, ξαφνικό ερύθημα και μόνιμο ερύθημα, βλατίδες και φλύκταινες (παρόμοιες με τις βλάβες της ακμής). Οι ασθενείς συνήθως είναι άτομα άνω των 30 ετών. Μέγιστη συχνότητα μεταξύ 40 και 50 ετών. Είναι συχνότερη στις γυναίκες ενώ σπάνια εμφανίζεται στα παιδιά. Είναι αγνώστου αιτιολογίας. Χαρακτηριστική είναι η συμμετρική κατανομή στο πρόσωπο. Το εξάνθημα εμφανίζεται στο μέτωπο, στις παρειές, στη ρίνα και γύρω από τους οφθαλμούς. Η νόσος μπορεί να οδηγήσει σε υπερτροφία της ρίνας που λέγεται ρινόφυμα. Η εξέλιξη αυτή είναι συνηθέστερη σε άνδρες. Ορισμένες φορές προσβάλλονται οι οφθαλμοί και η προσβολή αυτή εκδηλώνεται με υπεραιμία του επιπεφυκότα, ευρυαγγείες στα βλέφαρα, βλεφαρίτιδα, κερατοπάθεια και χαλάζιο, αίσθημα καύσου ή κνησμού, ξένου σώματος, ξηρότητας και φωτοευαισθησία.

Πιθανοί παράγοντες που επιδεινώνουν την ροδόχρου νόσο

  • Κλίμα και καιρός(ακραίες θερμοκρασίες: ζέστη ή κρύο, ήλιος, υγρασία, δυνατοί άνεμοι)
  • Συναισθηματικές επιρροές(stress, άγχος, θυμός)
  • Δραστηριότητες σχετιζόμενες με την θερμοκρασία(καυτά μπάνια)
  • Καυτά ροφήματα, αλκοόλ(κόκκινο κρασί)
  • Τροφές (καυτές και πικάντικες τροφές)
  • Φάρμακα(τοπική εφαρμογή κορτιζόνης, φάρμακα ή καλλυντικά που περιέχουν αλκοόλ, ακετόνη ή άρωμα)

Η ροδόχρους νόσος είναι μια χρόνια κατάσταση με εξάρσεις και υφέσεις και μετά από λίγα χρόνια τείνει να υποχωρήσει αυτόματα. Η διάγνωση συνήθως βασίζεται στην κλινική εικόνα. Δεν απαιτούνται εργαστηριακές εξετάσεις.  

Θεραπεία και μέτρα πρόληψης

Η  θεραπεία  περιλαμβάνει τοπικά και συστηματικά

(από το στόμα) φάρμακα. Χρειάζεται θεραπεία συντήρησης για να προλαβαίνομε τις υποτροπές. Το ρινόφυμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με ηλεκτροχειρουργική επέμβαση, Laser  ή πλαστική χειρουργική. Παράλληλα επιβάλλεται να αποφεύγετε τους παράγοντες που επιδεινώνουν την ροδόχρου νόσο. Αν υπάρχει υποψία προσβολής των οφθαλμών, φροντίστε να  σας παρακολουθεί οφθαλμίατρος. Χρησιμοποιείτε αντηλιακό με φυσικά φίλτρα(ΖnO,Ti2O) και δείκτη προστασίας πάνω από 30. Φροντίστε να βρίσκεστε στην σκιά όταν αυτό είναι εφικτό. Να φοράτε γυαλιά και πλατύγυρο καπέλο. Μια πρασινόχροη βάση make-up μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη της ερυθρότητας. Υπάρχουν ειδικές σειρές καλλυντικών που προορίζονται για τα άτομα με ροδόχρου νόσο.