ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ

Για την αποτρίχωση χρησιμοποιούμε την συσκευή DUET PRO. Η λειτουργία της στηρίζεται στην τεχνολογική καινοτομία (LHE) της εταιρείας RADIANCY MADE IN USA με πιστοποίηση και έγκριση του FDA (οργανισμός ελέγχου φαρμάκων, τροφών, συσκευών), ISO 13485 CE MEDICAL, CE TECHNICAL. Ανήκει στα εξελιγμένα συστήματα  IPL( Intense Pulsed Ligth) που βασίζονται στην αρχή της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης (φωτεινή ενέργεια → θερμική ενέργεια → θερμική καταστροφή του ιστού-στόχου, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η τρίχα, αφήνοντας ανέπαφο το παρακείμενο υγιές δέρμα). Στα συστήματα αυτά κατατάσσονται και οι συσκευές LASER. Τα πλεονεκτήματα της καινοτομίας αυτής (LHE) στην πράξη είναι τα παρακάτω:

 • Εφαρμογή σε όλους τους φωτότυπους (ξανθούς και σκουρότερους)
 • Αντιμετωπίζονται και οι ανοικτόχρωμες τρίχες(χνούδι), όχι οι λευκές.
 • Εφαρμόζεται και χωρίς την χρήση προστατευτικών γυαλιών
 • Δεν απαιτείται χρήση ψυκτικών μηχανισμών
 • Εκτός από την αποτρίχωση, η συσκευή χρησιμοποιείται για  φωτοανάπλαση (αντιγήρανση), καταπολέμηση μελαγχρωματικών κηλίδων(ηλιακών φακών), θεραπεία ευρυαγγειών και ακμής.

Οι παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της αποτρίχωσης είναι: 1) ο φωτότυπος του δέρματος και 2) τα στάδια του κύκλου ζωής της τρίχας.

Υπάρχουν 6 φωτότυποι.:

Φωτότυπος Ι:   το δέρμα είναι πολύ λευκό με φακίδες και κατά την έκθεση στον

ήλιο πάντα καίγεται, ποτέ δεν μαυρίζει.

ΙΙ:   λευκό, συνήθως καίγεται, μαυρίζει ελαφρά

         >>     ΙΙΙ:   μελαγχρινό, μερικές φορές καίγεται, πιο συχνά μαυρίζει

         >>     ΙV:   πολύ μελαγχρινό, σπάνια καίγεται, συχνά μαυρίζει

         >>      V:   σκούρο καφέ, πολύ σπάνια καίγεται,

         >>     VI:   μαύρο, ποτέ δεν καίγεται

Ο φωτότυπος θα καθορίσει το επίπεδο της ενέργειας που ταιριάζει στο συγκεκριμένο δέρμα. Για τους φωτότυπους Ι και ΙΙ θα χρειαστούν ψηλότερες τιμές ενέργειας, και κατά συνέπεια θα έχομε μεγαλύτερο πόνο. Όσο αυξάνεται ο φωτότυπος, αυξάνεται και η πιθανότητα υπο- ή υπερ-μελάγχρωσης. Αυτή η ανεπιθύμητη ενέργεια είναι παροδική(υποχωρεί το πολύ σε λίγους μήνες). Εάν  ένα άτομο  πρόκειται να περάσει το καλοκαίρι με τις, υπό θεραπεία,  περιοχές εκτεθειμένες στον ήλιο, τότε να αναβάλλει την αποτρίχωση για το φθινόπωρο

Τα στάδια του κύκλου ζωής της τρίχας είναι τρία:

Αναγενές: φάση ανάπτυξης της τρίχας που διαρκεί 2-6 χρόνια

Καταγενές: μεταβατική φάση που διαρκεί 1-2 εβδομάδες και

       Τελογενές: φάση εκφύλισης και πτώσης της τρίχας που διαρκεί 5-6 εβδομάδες

Για να επιτύχομε τα καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να αποτριχώνομε στο αναγενές στάδιο. Στην φάση αυτή βρίσκονται οι τρίχες, όταν αρχίσουν να προβάλλουν μετά από ξύρισμα ή μετά από κάθε συνεδρία  αποτρίχωσης. Δεν θα πρέπει να εκτελείται αποτρίχωση με κερί 2-3 εβδομάδες πριν τη θεραπεία.

 

Πρόγραμμα συνεδριών αποτρίχωσης

Μία τυπική θεραπεία θα πρέπει να αποτελείται από 10-12 συνεδρίες τουλάχιστον με μεσοδιαστήματα 4-6 εβδομάδων ανάλογα με τον ασθενή και την ανατομική περιοχή. Με την πάροδο των συνεδριών, τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των εφαρμογών συνήθως αυξάνονται χρονικά. Η έντονη τριχοφυΐα στο πρόσωπο έχει την τάση να επιμένει περισσότερο και θεωρείται μία από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις αποτρίχωσης. Στις περιπτώσεις αυτές οι συνεδρίες επαναλαμβάνονται ανά 15ήμερο για τους πρώτους 2 μήνες και μετά σταδιακά αυξάνουν τα μεσοδιαστήματα, φτάνοντας τις 3-4 εβδομάδες ή και περισσότερο. Όταν διαπιστωθεί υπερτρίχωση που οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές , ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται για ένα επιθυμητό αποτέλεσμα δεν μπορεί να προκαθοριστεί. Κατά συνέπεια μπορεί να χρειαστούν παραπάνω συνεδρίες ανάλογα και με την κλινική εικόνα του ατόμου. Να έχετε υπόψιν ότι η «σκοτωμένη» τρίχα, μπορεί να θέλει και 7-12 ημέρες να πέσει. Η αποτρίχωση θα πρέπει να συνεχιστεί μόλις εμφανιστούν ξανά τρίχες, έστω και 2-3! Συμπερασματικά: η ριζική εξάλειψη της τριχοφυΐας θα επιτευχθεί στο 80% των περιπτώσεων. Το υπόλοιπο 20% δεν αντιμετωπίζεται ακόμα παρά την συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία. Επαναλαμβάνω ότι οι λευκές τρίχες δεν επηρεάζονται. Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστούν μελλοντικές συνεδρίες συντήρησης.

Ενημέρωση ιστορικού

Όταν υπάρχει ιστορικό χηλοειδών(υπερτροφικών ουλών), ραβδώσεων(ραγάδων), ουλών ακμής, μελάσματος (πανάδων) πάμε πιο συντηρητικά (με χαμηλότερη ενέργεια) και κατά συνέπεια θα απαιτηθεί μεγαλύτερος αριθμός συνεδριών. Ορισμένα φάρμακα, που προκαλούν φωτοευαισθησία, καθιστούν το δέρμα πιο ευάλωτο στην ακτινοβολία του Laser. Γι αυτό θα πρέπει να αναφέρετε στο δερματολόγο σας τα φάρμακα που κατά καιρούς παίρνετε. Απαγορεύεται η αποτρίχωση με Laser κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όμως η μέχρι τώρα εμπειρία, μας επιτρέπει να κάνομε χρήση της μεθόδου μόνο σε περιορισμένες περιοχές κατά το τρίτο τρίμηνο και με τη συμβουλή γυναικολόγου. Συνυπάρχοντα τατουάζ, εφηλίδες(φακίδες) και ηλιακές φακές στην περιοχή της αποτρίχωσης μπορεί να ανοίξουν σε χρώμα. Μια μικρή μειοψηφία θα εκδηλώσει παράδοξη αύξηση της ανάπτυξης των τριχών, ιδιαίτερα οι γυναίκες μεσογειακής καταγωγής. Να ενημερώσετε το δερματολόγο σας εάν πάσχετε από νόσημα κολλαγόνου(π.χ. ερυθηματώδης λύκος), φωτοευαισθησία ή εμφανίζετε δερματικές λοιμώξεις στην περιοχή της αποτρίχωσης( έρπης απλός, κ. μυρμηκιές, μολυσματική τέρμινθος κ.λ.π.)

 

Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες

  Οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι:

 • Ερύθημα
 • Οίδημα
 • Δημιουργία φυσαλίδων
 • Υπο-ή υπερ-μελάγχρωση

Οι ενέργειες αυτές είναι παροδικές, ελεγχόμενες χωρίς μόνιμες συνέπειες.

Δοκιμαστική συνεδρία: Διαδικασία Test

   

Ο σκοπός του test είναι να οριοθετήσομε τις αντοχές του δέρματος του ενδιαφερόμενου και να κατανοηθούν οι ευαισθησίες του(π.χ. πόνος-φωτοευαισθησία)

και άλλες μη επιθυμητές αντιδράσεις του δέρματος. Μετά από 24 ώρες γίνεται η αξιολόγηση του test.

Προετοιμασία του δέρματος πριν την αποτρίχωση

 • Η τρίχα θα πρέπει να έχει κοπεί στο επιθυμητό μήκος 1-2 mm, είτε με ξύρισμα 4-6 ημέρες πριν ή κούρεμα με την μηχανή. Στο πρόσωπο και στον λαιμό δεν ξυρίζουμε.
 • Απομακρύνετε  makeup, κολόνιες, αποσμητικά, ακαθαρσίες χρησιμοποιώντας νερό και σαπούνι.
 • Αλκοόλ και ασετόν απαγορεύονται.
 • Στεγνώστε καλά την περιοχή.
 • Στις ευαίσθητες περιοχές(άνω χείλος, μασχάλες, μπικίνι κ.λ.π.) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τοπικά αναισθητικά π.χ. κρέμα ΕΜLΑ. Η εφαρμογή της γίνεται 30-60 λεπτά πριν την αποτρίχωση, ενώ για το πρόσωπο ο χρόνος περιορίζεται στα 15-30 λεπτά. Η κρέμα δεν απλώνεται με μασάζ, αλλά καλύπτεται με πλαστικό επίθεμα της συσκευασίας ή του εμπορίου. Λίγο πριν έρθετε στο ιατρείο, πλένετε και σκουπίζετε την περιοχή.
 • Αν στην περιοχή της αποτρίχωσης βγαίνει έρπης, θα πρέπει να ξεκινήσετε μία ημέρα πριν προφυλακτική θεραπεία που θα καθορίσει ο δερματολόγος.

                          

Φροντίδα του δέρματος μετά την αποτρίχωση      

 • Αποφύγετε τον ήλιο για 48 ώρες. Δεν επιτρέπεται ηλιοθεραπεία και Solarium. Αντηλιακή προστασία και χρήση αντηλιακής κρέμας SPF 50+. Η σύσταση αυτή ισχύει μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της αποτρίχωσης.
 • Καθαρισμός της περιοχής της αποτρίχωσης με ήπιο σαπούνι(Mild Wash).
 • Αν κάνετε χρήση makeup θα το ξαναχρησιμοποιήσετε μετά την υποχώρηση του ερυθήματος.
 • Χρήση κρέμας με ενυδατική και αντιερεθιστική δράση (ο καθαρισμός και η χρήση της κρέμας θα εφαρμοστούν οπωσδήποτε το πρώτο 24ωρο)
 • Αν το ερύθημα ή ο πόνος επιμένουν περισσότερο από 12 ώρες, καλέστε το γιατρό σας.