ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΑΚΜΗ

Η κοινή ακμή είναι η συχνότερη νόσος του δέρματος και προσβάλλει το 80% των εφήβων και ενηλίκων μέχρι 30 χρόνων. Στις ήπιες μορφές της η ακμή διαρκεί 4-6 χρόνια αλλά σε πιο σοβαρές περιπτώσεις η φυσική πορεία της θα μπορούσε να υπερβεί τα 12 χρόνια. Ένα ποσοστό 7% θα συνεχίσει να έχει ακμή μετά την ηλικία των 25 ετών. Η ακμή, σε μικρό ποσοστό,  μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα που έχουν περάσει τα 30 ή ακόμη και τα 60 τους χρόνια.
Οι διατροφικές συνήθειες (σοκολάτες, τηγανιτά, λίπη) δεν έχει αποδειχτεί ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παθογένεια της ακμής. Όμως θα πρέπει να αποφεύγετε τις τροφές που φαίνεται ότι πυροδοτούν  εξάρσεις  της  ακμής, όπως επίσης και τις τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Εξ άλλου η υγιεινή διατροφή είναι πάντα ευεργετική για το δέρμα σας, όπως και για τη γενική κατάσταση της υγείας σας.
H χρήση αναβολικών στεροειδών ουσιών από αθλητές μπορεί να επιβαρύνει την ακμή ή να προκαλέσει την εμφάνιση ακμοειδούς εξανθήματος.

Γενικές Παρατηρήσεις / Συμβουλές:

 
 • Το εξάνθημα της ακμής ίσως είναι πιο έντονο σε περιοχές που το δέρμα υφίσταται συνεχή τριβή π.χ. οι περιοχές που έρχονται σε επαφή με το καπέλο ή το λουρί ενός κράνους.
 • Μην πλένετε υπερβολικά συχνά το πρόσωπο σας. Δύο φορές την ημέρα είναι υπεραρκετές, χρησιμοποιώντας κατά προτίμηση χλιαρό νερό.                                     
 • Μην  χρησιμοποιείτε σφουγγάρι ή τραχύ μέσο εκτριβής για τον καθαρισμό του προσώπου σας. Καθαρίζετε το μόνο με τα χέρια και πολύ απαλά. Με το να σαπουνίζετε συνεχώς το δέρμα σας δε θα απαλλαγείτε από την ακμή σας. Όσο πιο πολύ το τρίβετε, τόσο πιο λιπαρό γίνεται. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως αντιδραστική σμηγματόρροια. Πετάξτε από την τουαλέτα σας τα «κλασσικά σαπούνια» και τις λοσιόν με οινόπνευμα και αντικαταστήστε τα με ένα καθαριστικό προϊόν χωρίς σαπούνι. Αποφύγετε τα αντιμικροβιακά και αντισηπτικά σαπούνια.
 • Στεγνώνετε απαλά το δέρμα μετά το πλύσιμο.
 • Ενυδατώστε καλά το δέρμα σας για να αντισταθμίσετε τη ξηρότητα που προκαλούν ορισμένες θεραπείες.
 • Είτε πρόκειται για προϊόντα καθαρισμού είτε για προϊόντα περιποίησης του δέρματος, μακιγιάζ ή αντηλιακές κρέμες, θα πρέπει πάντα να προτιμάτε αυτά που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το δέρμα με τάση ακμής(έχουν ματ ιδιότητες, ρυθμίζουν την υπερέκκριση και δεν περιέχουν λιπαρά στοιχεία)
 • Το μακιγιάζ δεν απαγορεύεται, αλλά μόλις έρθει το βράδυ, μην πέσετε ποτέ για ύπνο χωρίς να το αφαιρέσετε όσο γίνεται καλύτερα.
 • Η ήπια ακμή χρειάζεται τοπική θεραπεία ενώ η σοβαρή και πολύ σοβαρή απαιτούν εσωτερικά λαμβανόμενα φάρμακα για την πρόληψη εμφάνισης ουλών.
 • Μετά τον καθαρισμό του προσώπου, περιμένετε περίπου 5 λεπτά για να επανέλθουν τα φυσικά έλαια πριν εφαρμόσετε το τοπικό φάρμακο.
 
 • Εφαρμόστε το τοπικό φάρμακο σ όλο το πρόσωπο, όχι μόνο στα σημεία που εντοπίζεται η ακμή.
 • Να έχετε υπ όψιν σας ότι το πρόσωπο είναι δυνατόν να κοκκινίσει ή / και να ξεφλουδίσει. Η ήπια ερυθρότητα ή / και η απολέπιση δείχνουν ότι η φαρμακοθεραπεία ενεργεί. Εάν η αντίδραση αυτή είναι έντονη, το προιόν δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για λίγες μέρες, ενώ ο δερματολόγος θα καθορίσει την αντιμετώπιση της.
 • Ορισμένες φορές η ακμή παρουσιάζει έξαρση όταν πρωτοξεκινά η θεραπεία. Αυτό δεν αποτελεί λόγο διακοπής της θεραπείας.
 • Η θεραπεία από το στόμα(αντιβίωση) σε συνδιασμό με τα τοπικά φάρμακα πρέπει να χορηγείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, στην διάρκεια του οποίου συνιστάται καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού (ιδιαίτερα του εμπλουτισμένου με προβιοτική καλλιέργεια).

Σαν εναλλακτική πρόταση: λήψη μιας κάψουλας  το πρωί προ φαγητού 3 φορές την εβδομάδα του προϊόντος Florea.ή ένα χάπι 3 φορές την εβδομάδα του προϊόντος ΒΙΟΝ 3.  

 Για τις γυναίκες υπάρχουν δύο επιλογές επιπλέον:

1) προληπτική ενδοκολπική χρήση του προϊόντος Ecovag(ένα κολπικό υπόθετο πριν από τον ύπνο 2 φορές την εβδομάδα).

2) Lactal (ένας περιέκτης ενδοκολπικά ανά εβδομάδα). Τα προϊόντα αυτά αποκαθιστούν την ισορροπία της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου και του  κόλπου με φυσικό τρόπο, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

 • Η αναμενόμενη βελτίωση, μετά την έναρξη της θεραπείας, αρχίζει να φαίνεται σε 4-6 βδομάδες ή περισσότερο. Μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία η βελτίωση κυμαίνεται στο 15% ανά μήνα.
 • Εάν τα αντιβιοτικά(από το στόμα) αποτύχουν, θα χορηγηθούν από τον δερματολόγο άλλα φάρμακα, πιο ειδικά ή πιο ισχυρά, όπως είναι τα αντιανδρογόνα και η ισοτρετινοΐνη. Εναλλακτική λύση για όσους θέλουν να αποφύγουν την φαρμακευτική αγωγή, αποτελεί η θεραπεία με LASER. 
 • Από τις γυναίκες που εμφανίζουν ακμή, μόνο ένα ποσοστό 2% θα παρουσιάσει ορμονικές διαταραχές. Συνιστάται λοιπόν ορμονικός έλεγχος όταν: έχουν εκδηλώσεις ανδρογοναιμίας(ανωμαλίες περιόδου, υπερτρίχωση, υπερβολική λιπαρότητα κ.λ.π.), εμφάνιση ακμής μετά την ηλικία των 25 χρόνων, στην περίπτωση αποτυχίας της πιο ισχυρής θεραπείας(ισοτρετινοΐνη). 
 • Σε ενδεχόμενη εγκυμοσύνη, ενώ εφαρμόζετε θεραπεία ακμής, διακόπτετε την αγωγή και  συμβουλεύεστε τον μαιευτήρα ή τον δερματολόγο σας.

Μερικές φορές μετά το τέλος της θεραπείας παραμένουν ουλές στο 17% των ασθενών, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με χειρουργική εκτομή, χημικό peeling,   δερμοαπόξεση, Laser (resurfacing),   ενέσιμα εμφυτεύματα (κολλαγόνου, σιλικόνης ,υαλουρονικού οξέος κ.λ.π.). Πάντως η θεραπεία των ουλών είναι λιγότερο αποτελεσματική από την πρό- ληψη με την έγκαιρη αντιμετώπιση.

Οι παραπάνω επιλογές για την αντιμετώπιση των ουλών θα πρέπει να εφαρμόζονται τουλάχιστον ένα έτος μετά την ύφεση της ακμής. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η φυσιολογική διαδικασία επούλωσης έχει ολοκληρωθεί και περαιτέρω βελτίωση μπορεί να επιτευχθεί με επεμβατικές μεθόδους. Επίσης δεν υπάρχει κανένα συστατικό φαρμακευτικών καλλυντικών που να μπορεί να μειώσει σε μετρήσιμο βαθμό το μέγεθος των πόρων. 

Ορισμένα φάρμακα κατά της ακμής όπως οι τετρακυκλίνες(Minocin caps., Microvibrate caps., Vibramycin tabl. Imex cream κ.λ.π.), η τρετινοίνη (Airol cream), η ισοτρετινοίνη (Stiefotrex gel, Tretin gel, Νovacne gel), η ταζαροτένη (Zorac gel),  και προιόντα που περιέχουν γλυκολικό οξύ, μπορεί να προκαλέσουν φωτοευαισθησία. Γι αυτό συνιστάται αντηλιακή προστασία σε περίπτωση παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο.

To υπεροξείδιο του βενζοϋλίου ( Brevoxyl cream, Indoxyl gel, Erybenz gel, Zarcad gel, Epiduo gel), που ανήκει στα φάρμακα τοπικής αγωγής, μπορεί να προκαλέσει προσωρινή λεύκανση των μαύρων τριχών και μόνιμο αποχρωματισμό των  σκούρων ρούχων. Γι αυτό όταν  τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται βράδυ να φοράτε λευκά εσώρουχα(όταν εφαρμόζονται στον κορμό και λευκές μαξιλαροθήκες(όταν θεραπεύετε το πρόσωπο).